DIRIGENTEN GALERIJ

 

Vele, goede, dirigenten hebben bij de Gildenbondsharmonie op de bok gestaan. Allemaal hebben zij op hun eigen manier hun orkest geinspireerd, of het nu de harmonie, de drumfanfare of de bondsband was. Een paar hebben een aparte plaats in de geschiedenis van onze vereniging gehad. Deze bijzondere mensen die in de gesprekken na de repetitie nog regelmatig voorbijkomen stellen we hierbij graag kort aan U voor.

 

SEF PIJPERS - dirigent harmonie vanaf september 2001 tot september 2004

Sef Pijpers werd in 1960 in 's Hertogenbosch geboren in een muzikaal gezin. Moeder Pauline speelde viool en vader Sef speelde hoorn in Het Brabants Orkest. Sef Sr. staat verder vooral bekend als een van de beste hafa-dirigenten van Nederland. Sef Jr. speelde al op jonge jaren klarinet onder meer in de Koninklijke Harmonie van Thorn en de Koninklijke Harmonie O&U te Beek en Donk waar hij onder leiding van respectievelijk zijn vader en Heinz Friesen speelde. Hij studeerde klarinet en hafa-directie aan het Brabants Conservatorium te Tilburg en sloot beide studies af met het diploma Uitvoerend Musicus. Daarnaast volgde hij directiecursussen bij Enrique Garcia Asensio, Arnold D. Gabriel en Gerald Brown. Hij is als dirigent succesvol aktief bij meerdere blaasorkesten. Zo behaalde hij met het Gemonds Fanfare Korps en met Harmonie St. Jan uit Wierden nationale titels. Ook is hij als klarinetleraar verbonden aan diverse muziekscholen en treedt hij ook op als solist of in kamerensembles.

BIJZONDERE EVENEMENTEN MET DE GILDENBONDSHARMONIE (selektie) :


December 2003 Tweede plaats bij het Open Nederlands Kampioenschap voor de Concertafdeling te Kerkrade.
Decembert 2001 Boxtels Presentatieconcert mmv Sonja van Beek (viool), Dorine van Dijk (harp), Jannemieke van Hemert (fluit), vocaal ensemble Ratatouille en Mari van Gils (componist)

 

FRENK ROUSCHOP - dirigent harmonie van maart 1988 to september 2001

Frenk Rouschop werd in 1960 geboren in St. Geertruid (L) en speelde trompet bij de plaatselijk fanfare St. Gertrudis. Hij studeerde eerst trompet en daarna (bij Sef Pijpers) Hafa-directie aan het Maastrichts Conservatorium. In 1990 slaagde hij voor het examen Uitvoerend Musicus met de Luchtmachtkapel. Met diverse orkesten behaalde Frenk Rouschop inmiddels vele nationale en internationale titels. Momenteel is hij dirigent bij Douane Harmonie Nederland, Fanfare Juliana Holtum, Fanfare Sint-Caecilia Schimmert 1845 en harmonie de volksgalm Zichen-z-Bolder . Frenk werd eigenlijk als broekie bij de Gildenbonds binnengehaald na een woelige periode waar, door verschillende omstandigheden, binnen een paar jaar veel dirigentenwisselingen hadden plaatsgevonden. Zowel op de bok als groot muzikaal inspirator als ook aan de bar na de repetities en concerten was Frenk een echte "Bonds man". Op de ruim 12 jaar die hij bij ons werkte wordt door de vereniging dan ook met veel genoegen terug gekeken.

BIJZONDERE EVENEMENTEN MET DE GILDENBONDSHARMONIE (selektie) :

November 2000 ten-TOON-stelling. Een concert over schilders en schilderijen met live action-painting van Ton Verstraten
Juli 1998 Groot Gildenbonds Sprookjes Gala met dans, film en presentatie van Edwin Rutten
Juli 1997 WMC Kerkrade: Eerste Prijs met Onderscheiding in de Concertafdeling
November 1995 The Sound of Musical, Boxtels Promconcert mmv Ben Cramer 
Juli 1993 WMC Kerkrade: Eerste Prijs met Onderscheiding in de Concertafdeling
Mei 1990 Groot Vuurwerkconcert (met Boxtel's Harmonie) in Park Molenwijk
Diverse bondsconcoursen in Vaandelafdeling KNFM steeds met eerste prijs met lof der jury
De Gildenbondsharmonie heeft onder leiding van Frenk Rouschop ook een aantal CDs opgenomen.

 

JO DIEDEREN - dirigent harmonie van 1983 tot december 1985 

Ondanks de relatief korte tijd die Jo Diederen bij de Gildenbondsharmonie heeft gewerkt heeft hij een onuitwisbare indruk achtergelaten. Toen Perzie onder druk van Ayatollah Khomeini tot een streng Islamitisch Iran werd omgevormd moest Jo als dirigent van het hoforkest van de Sjah het land verlaten. Onmiddellijk bij zijn aantreden in 1983 was iedereen onder de indruk van zijn charmante bevlogenheid. Zelden zal iemand de inwendige drang van de Gildenbondsharmonie om aktief en spontaan te musiceren zo, op geheel natuurlijke wijze, hebben uitgebuit. Musiceren onder Diederen was altijd spannend en opwindend, ook in de programmering. Groot was de verslagenheid dan ook toen slechts enkele dagen na een fraai concoursresultaat van 330.5 punten op het bondsconcours te St. Michielsgestel de vereniging het bericht bereikte dat deze man met een groot en warm hart plotseling was overleden.

BIJZONDERE EVENEMENTEN MET DE GILDENBONDSHARMONIE (selektie) :
1984/1985 Radio opnames voor VPRO (wereldwijde nieuwjaarsuitzending) en KRO (oa Rhapsody in Blue met Jacob Bogaart)
Eind 1985 Concert met Hans Bax die Gotkovsky's Poeme du Feu als schilderij herschept.

 

HANS KLERX - dirigent harmonie van tot 1977 tot maart 1981

Hans Klerx heeft jammer genoeg zijn bevlogen werk bij de Gildenbondsharmonie nooit echt mogen afmaken. Zijn ziekte en vroegtijdig overlijden ontrukten hem plotseling en veel te vroeg aan de blaasmuziek in Brabant. Als geen ander wist Hans zijn muzikanten te motiveren en zo tot ongekende muzikale hoogtes te drijven. Als voorstander van moderne muziek (maar eigenlijk vooral gewoon GOEDE muziek) leerde hij de Gildenbondsharmonie kennis maken met muziek van Chance, Badings en Toebosch bijvoorbeeld. Maar ook het carnaveleske Snaterfestijn kon op zijn volledige toewijding rekenen. Ondanks de relatief korte tijd dat Hans Klerx bij de Gildenbondsharmonie werkte is hij voor de vereniging een onmisbare en onvergetelijke schakel gebleken in de keten van dirigenten die de geschiedenis en daarmee ook het huidige gezicht van de Gildenbonds hebben gevormd.

BIJZONDERE EVENEMENTEN MET DE GILDENBONDSHARMONIE (selektie):
Diverse Bondsconcoursen, steeds met eerste prijs met lof der jury
Januari 1980 Kampioenswedstrijden FKM te Kerkrade. Eerste prijs met Onderscheiding en de Oranje Kampioenswimpel in de Superieure Afdeling.

 

ANTOON STOLWERK - dirigent van harmonie van 1958 tot 1970

Na een moeizame periode na de tweede wereldoorlog waarin de Gildenbondsharmonie moeite had het oude niveau weer op te pakken was "Toontje" Stolwerk de dirigent die het orkest weer de Superieure afdeling binnenloodste. Onder zijn leiding werd onder meer 5 maal deelgenomen aan de FKM Kampioenswedstrijden waarbij maar liefst 4 tweede plaatsen werden behaald. Als lid van de Koninklijke Militaire Kapel wist hij vaak interessante werken mee naar Boxtel te brengen die niet altijd even goed door de muzikanten werden ontvangen.

BIJZONDERE EVENEMENTEN MET DE GILDENBONDSHARMONIE (selektie):
4 maal een eerste prijs met lof op bondsconcoursen, 5 deelnames aan Kampioenswedstrijden
1968 Toekenning Amateurprijs van de provincie Noord Brabant aan de RK Gildenbondsharmonie
Maart 1967 Eerste Snaterfestijn, groots Gildenbonds Carnavals spektakel

 

LEON WIJKMANS - dirigent drumfanfare en bondsband van 1987 tot 2000

Als trompettist en drumband instructeur had Leon Wijkmans al een goede naam toen hij bij de Gildenbonds aktief werd. Met de drumfanfare wist hij een steeds hoger niveau te bereiken dat uiteindelijk resulteerde in diverse goede concoursresultaten. Links en rechts werden drumfanfares en drumbands vanwege de tanende belangstelling om in zo'n ensemble te spelen met wisselend succes omgevormd tot percussion of mallet bands maar mede dankzij het enthousiasme van Leon bleef de Gildenbonds Drumfanfare tot ver in 1996 aktief. Na mooie eerste prijzen op concoursen in 1991 en 1993 werd in December 1994 te Veenendaal zelfs nog het landskampioenschap in de 2e divisie, sektie D behaald. Toen bleek dat ook de drumfanfare in Boxtel niet meer levensvatbaar was heeft Leon samen met de muzikanten keihard gewerkt om het ensemble om te vormen tot de Bondsband. Binnen enkele maanden was de transformatie een feit en tijdens het nieuwjaarsconcert 1997 was de basis gelegd voor een bloeiende toekomst vol met pop-klassiekers en andere bekende melodieŽn, waarna Leon nog een drietal jaren aan de ontwikkeling van de Bondsband heeft gewerkt.

BIJZONDERE EVENEMENTEN MET DE GILDENBONDSHARMONIE (selektie) : 
Sept. 1998 Presentatie Bondsband CD: The Switch