Muziek maken is leuk, zeker als je dat samen met anderen kunt doen. Maar dat het ook nog eens de ontwikkeling van de hersenen en de (creatieve) mogelijkheden van met name jongeren bevordert wordt ook steeds meer aangetoond. Voor ons was het natuurlijk geen nieuws, maar alarmerend was de documentaire van Zembla over het verdwijnen van bijna alle Nederlandse muziekscholen natuurlijk wel. We zijn dan ook blij dat we een actieve groep mensen bij onze vereniging hebben die met veel bezieling onze eigen opleiding en de leerlingenactiviteiten begeleiden.

Onder “aanvoering” van Margaret de Jong worden door de leerlingencommissie afspraken gemaakt met leraren, wordt er toegezien op vorderingen en worden examens geregeld. Ook regelen ze alle zaken rond het Leerlingenorkest (voor leerlingen die hun A-diploma (bijna) hebben gehaald) en het Blaasbandje waar onze jongste leerlingen vaak al na een paar lessen kunnen aansluiten. Bij de opleiding van de Gildenbondsharmonie is plaats voor jong en oud, voor alle blaasinstrumenten en slagwerk. In de meeste gevallen hebben wij ook een instrument dat we tegen een geringe huurprijs ter beschikking kunnen stellen.

Nou vinden we in eerste instantie natuurlijk vooral voor de toekomst van onze eigen verenging van belang dat we kinderen (van 6 tot 66) geïnteresseerd krijgen in zelf muziek maken en lessen bij ons volgen. Maar we zijn ook wel trots dat er best veel muzikanten vanuit de Gildenbondsharmonie zijn doorgegroeid naar een mooie carrière. Talloze muzikanten die bij ons hun opleiding begonnen werden leraar en professioneel uitvoerend klassiek muzikant. Maar ook kennen we bijvoorbeeld Wouter Hardy beter als producer en mede componist van het Eurovisie winnende liedje Arcade. En Marieke van Beurden reist nu de hele wereld af als een van de meest gevraagde patissiers en werd op basis daarvan ook gevraagd voor het programma Showcolade.  

Nou verwachten we van nieuwe leerlingen niet meteen dat ze ons ook zo gaan verrassen,  maar als je niet ergens begint is er ook geen vervolg mogelijk. Dus voor meer informatie over mogelijkheden om les te krijgen EN (zeker zo belangrijk) lid te worden van een leuke muziekvereniging is het invullen van onderstaand formulier zeker zo'n mooi begin: